+381 64 6452 390

Stigla nam je jesen, to neobično i šareno godišnje doba. Godišnje doba kada se ujutru smrzavamo dok žurimo na posao, a kada se vraćamo sa posla – preznojavamo. Godišnje doba kada još uvek možemo da se sunčamo na plažama, ali i godišnje doba kada možemo da pokisnemo svakog trenutka.

Jesen je jedno od najromantičnijih godišnjih doba, najinspirativnije i najzanimljivije. Ali mi nemamo običaj da uživamo u jeseni. Ne obraćamo pažnju jer nismo navikli. Navikli smo da je jesen vreme kada se vraćamo u rutinu, kada ne gledamo levo i desno, već samo napred. Navikli smo da je jesen vreme kada se nema vremena.

A nema se vremena jer su nam zajedno sa jeseni došle i sve one obaveze koje smo stavili na pauzu tokom leta. Odmori su gotovi, nema više izležavanja i lenčarenja po ceo dan. Nema više sunčanja, laganog ritma, jer jesen nam donosi red, rad i disciplinu.

Jesen nam je sa sobom donela nove početke, donela nam je onaj užurbani tempo gde samo trčimo, radimo, pravimo nove poslovne planove, zacrtavamo ciljeve, započinjemo nove hobije, stvaramo nove navike. Postajemo vredni kao mravi pre zime, jurimo da ispoštujemo rokove, jurimo da ispunimo ciljeve, jurimo da ne zakasnimo. I zaboravljamo kako je to usporiti.

Uporiti i zastati na trenutak i oslušnuti sebe. A bitno je zastati, bitno je usporiti. Oslušnuti sebe, oslušnuti prirodu i grad oko sebe, oslušnuti svoje potrebe.

Bitno je biti nežan prema sebi, dopustiti sebi da osetite zrake jesenjeg sunca na svom licu, dopustiti sebi da udahnete vazduh i osetite miris pečenog kestenja koji se širi ulicama.

Setite se da ste vi gospodari svog života i vremena i da ako želite možete sebi život učiniti prijatnijim i možete uvek imati bar malo vremena da uživate u sitnicama.

Dopustite sebi da uživate u šuštanju opalog lišća i u prelepim bojama koje nas okružuju i koje možete da vidite samo kada dođe jesen. Dopustite sebi da pokisnete na blagoj jesenjoj kiši.

Setite se kako je to uživati u malim stvarima. Onim stvarima koje nas ispunjavaju i daju energiju da nastavimo dalje sa radnim danom i budemo spremni za sve predstojeće izazove. Setite se da zastanete i uživate u onome što volite. Uživajte u šoljici vrhunske espresso kafe, one koja će vam ugrejati dušu, one koja će vas napuniti energijom, one koja savršeno ide uz hladna jesenja jutra, ali i uz sunčano jesenje popodne.

Jer zapitajte se, kada ste poslednji put usporili od kad je počela jesen? Kada ste poslednji put uživali u nečemu što volite, kada ste poslednji put uradili nešto za sebe? Kada ste se poslednji put opustili? Nađite vreme za sebe, obaveze neće nigde pobeći. Okrepite svoju dušu. Zaslužujete da usporite i uživate.

Zakasnite slobodno, jer možda ćete stići baš na vreme. Na vreme da popijete onu prvu bitnu šoljicu espresso kafe u toplini svog doma, dok kroz prozor posmatrate sve te užurbane ljude koji su i zaboravili gde idu. Na vreme da popijete onu poslednju šoljicu espresso kafe u svojoj kancelariji pre nego što krenete kući, dok svi ostali trče nerazmišljajući koliko je bitno usporiti.

Usporite da biste na vreme shvatili da ste vi bitni.