+381 64 6452 390

Tajna mešavina vrhunskog espressa

Kada se Sicilijanac Umberto pročuo celim ostrvom, pa i Italijom da ima istančan ukus, talenat za odabir najboljeg zrna kafe, svi koji su u dodiru sa ovom industrijskom granom, pokušali su da dođu do njega da i za njih izvrši selekciju. Znali su koliko je taj talenat ključan za dobar espresso.

Tada, a i sada, dve vrste kafe se najviše uzgajaju za ovaj savršen i nezamenjiv napitak: Arabika i Robusta. Poznavaoci kažu da jedna bez druge ne mogu, i da pored 80% Arabike, u odnosu na 20% Robuste, ipak, samo u kombinaciji daju kafi onu potrebnu punoću, jačinu, miris, ukus. Arabika je poznata kao najstarija vrsta kafe, idealnog oblika zrna, sa dve polutke, onako kako se svi sećamo zrna kafe dok se kupovala u zrnu i mlela. Dok Robusta do 19. veka nije ni bila u porodici kafa. Nepravilnije zrno, mnogo otpornije od Arabike, ali oporijeg ukusa.

Arabika i Robusta razlikuju se po nekim bitnim osobinama. Količina kofeina u Robusta zrnu je skoro duplo veća nego u Arabici. Time Robusta ima jači, gorčiji ukus od Arabike, dok ona ima blažu notu i manju kiselost zrna, zbog čega je ona premium kafa u odnosu na Robustu. Tajna formula vrhunskog espressa je upravo u recepturi, odnosu mešavine ove dve vrste kafe, kao i u izboru kvalitetnog zrna koje će dati najbolje iz sebe, pretočeno u šoljicu espressa.

To su tajne koje čine jedan espresso znatno boljim od drugog. To su tajne koje se čuvaju u porodici i prenose kroz generacije – umetnost mešanja različitih vrsta kafe, prefinjena kombinacija u okviru koje se podstiče međusobno delovanje koje poboljšava individualne karakteristike svakog odabranog zrna.

Tokom decenija rada, od dobrog oka dede Umberta do preciznih tehnoloških istraživanja, iskristalisale su se specifične vrste kafe koje u kompaniji Miscela d`Oro koriste. Svaka je ključna i nezamenljiva i čini formulu po kojoj je Miscela d`Oro postala i ostala prepoznatljiva kao vrhunski espresso. Izuzetno doziran procenat Robuste koji se dodaje zbog jačeg ukusa i kreme koju pravi, a po kojoj mnogi vrednuju kvalitetan espresso, znaju samo vlasnici. Ostale vrste kafe koje se pored Arabike i Robuste dodaje u malom procentu, takodje je deo porodične tajne.

Koliko je izbor zrna ključan, najbolje govori podatak da su dobavljači sirove kafe počeli da sprovode upravo standarde kvaliteta koje je kompanija Miscela d`Oro postavila, a po tradiciji i zanatskoj veštini koju je deda Uberto preneo na Frančeska. I pored toga, svaka nabavka bude dodatno iskontrolisana od strane managmenta kompanije. Ovo pokazuje s kolikom pažnjom se bira kvalitetno zrno kafe, kako bi miris, aroma i ukus ovog vrhunskog espressa bio konstantnog kvaliteta danas u svih 40 zemalja, kao i nekada samo na ostrvu.